Surf overdrive problems

_LowKey_
Driver/Navigator
Posts: 44
Joined: Mon Mar 17, 2014 4:37 pm

Surf overdrive problems

Postby _LowKey_ » Fri Sep 19, 2014 4:58 pm

Hi guys, recently had the speedo cluster out of my surf to do temp gauge mod (done by auto sparky not d.i.y)
After the speedo was re installed its like the vehicle now has no over drive or its in full time low box, takes ages to change into 2nd gear and no top over drive after 80kmh like before, any help is appreciated asap as its my daily runner.

thanks

nzlux
Hard Yaka
Posts: 249
Joined: Thu Dec 27, 2012 1:50 pm
Location: Whangarei

Re: Surf overdrive problems

Postby nzlux » Fri Sep 19, 2014 5:06 pm

Don't know how a surf is wired but my pajero 'lost' overdrive when the speedo stopped working.
You might want to check all wires are connected, or it could be a coincidence that it happened at the same time.

_LowKey_
Driver/Navigator
Posts: 44
Joined: Mon Mar 17, 2014 4:37 pm

Re: Surf overdrive problems

Postby _LowKey_ » Fri Sep 19, 2014 5:15 pm

speedo is working fine, everything else seems to be fine no dash lights of concern etc. been reading about the capacitors on the ecu, might have to rip that open tomorrow might be a bit of a coincidence. hoping its not the trans...

ChurchurDan
Hard Yaka
Posts: 574
Joined: Sun May 12, 2013 7:49 pm
Location: North Canterbury

Re: Surf overdrive problems

Postby ChurchurDan » Fri Sep 19, 2014 5:53 pm

The speed signal comes out of the instrument cluster and can be disconnected and still have the speedo going. Pull the cluster and check that all 4 screws holding the speedo into the cluster are tight and clean.
Checking the ECU is also a very good idea as well.

Sheepy
Hard Yaka
Posts: 206
Joined: Thu Feb 27, 2014 2:03 pm
Location: Beachlands, Auckland

Re: Surf overdrive problems

Postby Sheepy » Fri Sep 19, 2014 7:26 pm

I had no overdrive, and no second. I had the ECU repaired, it didn't fix it, however it ran better, so money well spent. In the end it was the solenoids in the gearbox that were buggered. $120 for the solenoids from the US of A, and a couple of hours and its all good. If your in Auckland and have a KZN130 you're welcome to try my freshly rebuilt ECU first. The ecu repair was $172.50

_LowKey_
Driver/Navigator
Posts: 44
Joined: Mon Mar 17, 2014 4:37 pm

Re: Surf overdrive problems

Postby _LowKey_ » Fri Sep 19, 2014 9:48 pm

Ok, so far have tried another dash cluster without any mods done to it, still the same problem, pulled out ecu and took off covers, noticed one of the capacitors had a bit of corrosion around one of the pins, but no other sign of wear no burnt tracks or black marks any where, but all the googling i have done leans towards ecu being at fault, so will try another one tomorrow hopefully and see how it goes. hopefully solve it!

User avatar
sig
Jeep Jeep
Posts: 1482
Joined: Thu Oct 06, 2005 12:00 pm
Location: stokes vegas

Re: Surf overdrive problems

Postby sig » Fri Sep 19, 2014 10:35 pm

check the capacitors for expansion ie the top pops up a little otherwise I,ll get another ecu on Monday for brett to bring over. Overdrive may be electrically engaged .not sure if there may be a fuse that may have popped .hopefully one of the surf gurus on here may be able to help
FJ40,INJECTED SB 406 CHEV, LOCKER,35 SIMEXS,warn winch , 80seies vx 4.2 24v turbo diesel ,fr and rear lockers 3" exh top mount intercooler, 021 724482

User avatar
sig
Jeep Jeep
Posts: 1482
Joined: Thu Oct 06, 2005 12:00 pm
Location: stokes vegas

Re: Surf overdrive problems

Postby sig » Fri Sep 19, 2014 10:43 pm

FJ40,INJECTED SB 406 CHEV, LOCKER,35 SIMEXS,warn winch , 80seies vx 4.2 24v turbo diesel ,fr and rear lockers 3" exh top mount intercooler, 021 724482

User avatar
sig
Jeep Jeep
Posts: 1482
Joined: Thu Oct 06, 2005 12:00 pm
Location: stokes vegas

Re: Surf overdrive problems

Postby sig » Fri Sep 19, 2014 10:52 pm

FJ40,INJECTED SB 406 CHEV, LOCKER,35 SIMEXS,warn winch , 80seies vx 4.2 24v turbo diesel ,fr and rear lockers 3" exh top mount intercooler, 021 724482

_LowKey_
Driver/Navigator
Posts: 44
Joined: Mon Mar 17, 2014 4:37 pm

Re: Surf overdrive problems

Postby _LowKey_ » Sat Sep 20, 2014 1:11 pm

Have checked all capacitors for leaking/expansion, 1 was leaking so that has been replaced today, along with the other smaller one on top board as apparently thats the auto side of the ecu according to uncle google. Still experiencing same problem, will do some more googling and see if theres any other answers out there. And cheers Sig, appreciate it!

Sheepy
Hard Yaka
Posts: 206
Joined: Thu Feb 27, 2014 2:03 pm
Location: Beachlands, Auckland

Re: Surf overdrive problems

Postby Sheepy » Sat Sep 20, 2014 8:21 pm

My money is on the solenoids.

User avatar
Crash bandicoot
Hard Yaka
Posts: 2924
Joined: Thu Dec 30, 2010 7:19 pm
Location: Towing a hilux

Re: Surf overdrive problems

Postby Crash bandicoot » Sat Sep 20, 2014 9:24 pm

pull the plastic surround of around the shifter and give the OD switch wires a test with a voltmeter. If no body is home give it it's own feed.
Waiter...there is a drought in my glass.

Sheepy
Hard Yaka
Posts: 206
Joined: Thu Feb 27, 2014 2:03 pm
Location: Beachlands, Auckland

Re: Surf overdrive problems

Postby Sheepy » Sat Sep 20, 2014 11:15 pm

It would also pay to pull the codes from the diagnostic port. That's how I figured out it was the shift solenoids in my truck.

http://www.toyotasurf.asn.au/techsite/d ... gnosis.pdf

_LowKey_
Driver/Navigator
Posts: 44
Joined: Mon Mar 17, 2014 4:37 pm

Re: Surf overdrive problems

Postby _LowKey_ » Sun Sep 21, 2014 1:09 pm

I done the diagnostic check yesterday and got constant blinks meaning nothing is wrong, this was doing it another way with a list i found on a prado site, will try it this way to but what is a SST? just a peice of wire or something in between? cheers

_LowKey_
Driver/Navigator
Posts: 44
Joined: Mon Mar 17, 2014 4:37 pm

Re: Surf overdrive problems

Postby _LowKey_ » Sun Sep 21, 2014 2:10 pm

Just done it again this arvo, with ports te1 an e1 as per other document,
got 3 codes.
6 blinks, pause 2 blinks
6blinks, pause 3 blinks
6 blinks, pause 4 blinks

_LowKey_
Driver/Navigator
Posts: 44
Joined: Mon Mar 17, 2014 4:37 pm

Re: Surf overdrive problems

Postby _LowKey_ » Sun Sep 21, 2014 3:04 pm

reset ecu, another diagnostic, came back clean, took it for a drive, came home done diagnostic and still clean even though the problem is still apparent. its got me buggered someone out there must know the answer!

surfer x2
Driver/Navigator
Posts: 40
Joined: Tue Feb 08, 2011 6:36 pm
Location: Oxford,canterbury

Re: Surf overdrive problems

Postby surfer x2 » Sun Sep 21, 2014 4:53 pm

My money is on the ecu, I have repaired them before and you think you have seen all the problems but miss things. I've had them a part three times before I have got them. Have a good look around the circult board around where you have replaced things.

Sheepy
Hard Yaka
Posts: 206
Joined: Thu Feb 27, 2014 2:03 pm
Location: Beachlands, Auckland

Re: Surf overdrive problems

Postby Sheepy » Sun Sep 21, 2014 5:11 pm

As above. Have you got access to another ecu to test it?

_LowKey_
Driver/Navigator
Posts: 44
Joined: Mon Mar 17, 2014 4:37 pm

Re: Surf overdrive problems

Postby _LowKey_ » Sun Sep 21, 2014 5:27 pm

Hopefully will have another ECU to try tomorrow, will let you guys know how it goes.

Sheepy
Hard Yaka
Posts: 206
Joined: Thu Feb 27, 2014 2:03 pm
Location: Beachlands, Auckland

Re: Surf overdrive problems

Postby Sheepy » Sun Sep 21, 2014 5:50 pm

Mines just been repaired. If your in akl your welcome to it.

_LowKey_
Driver/Navigator
Posts: 44
Joined: Mon Mar 17, 2014 4:37 pm

Re: Surf overdrive problems

Postby _LowKey_ » Sun Sep 21, 2014 6:32 pm

thanks for the offer but im down in the wellington region, was yours doing the same thing before it got repaired?

Sheepy
Hard Yaka
Posts: 206
Joined: Thu Feb 27, 2014 2:03 pm
Location: Beachlands, Auckland

Re: Surf overdrive problems

Postby Sheepy » Sun Sep 21, 2014 10:33 pm

Yes and no.

Mine wasn't shifting right, and had no overdrive, I had the ECU repaired, but it didn't fix that issue, however it did make it easier to start, and better on gas, as well as a little more grunt. In the end I had a shift solenoid that was faulty, so I purchased a set from ebay ($120) and fitted them with a new trans filter, and now its like new. The shift solenoids fail fairly regular, however they usually come up with a fault code when you bridge out the connectors.

_LowKey_
Driver/Navigator
Posts: 44
Joined: Mon Mar 17, 2014 4:37 pm

Re: Surf overdrive problems

Postby _LowKey_ » Mon Sep 22, 2014 6:33 pm

Right we have the answer, swapped out my ecu with one from wreckers, first drive down the road and all back to normal, bloody rapt!
Will get all capacitors replaced in my one and keep it for a spare.

Thanks guys for all your help especially sig, appreciate it!

Sheepy
Hard Yaka
Posts: 206
Joined: Thu Feb 27, 2014 2:03 pm
Location: Beachlands, Auckland

Re: Surf overdrive problems

Postby Sheepy » Mon Sep 22, 2014 7:52 pm

Mitsi Spec up here did a fantastic job of mine, and was only $172.50 inch gst.

_LowKey_
Driver/Navigator
Posts: 44
Joined: Mon Mar 17, 2014 4:37 pm

Re: Surf overdrive problems

Postby _LowKey_ » Tue Sep 23, 2014 6:46 am

Awesome ill give them a call, also anyone know what the guys in nelson are called read and heard good things about them

QUADRACER
Hard Yaka
Posts: 587
Joined: Sat Feb 03, 2007 12:00 pm
Location: Amberley

Re: Surf overdrive problems

Postby QUADRACER » Tue Sep 23, 2014 6:55 am

anything electronics
retired 4wd to a ford ranger and UTV

Return to “Toyota”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests